En dag på kontoret

Kära läsare, då är vi tillbaka med en ny, färsk och absurt lång uppdatering av vad vi egentligen håller på med här nere i kossornas land, denna gången med en seriösare touch. 
Vi har nu under en veckas tid fått vara med Solapur Water Service, SWS, och reparerat brunnar. Och det går till ungefär på detta vis:

Dagen börjar med att vi tar en rickshaw till SWS-fabriken där vi tillsammans med våra nya arbetskamrater lastar ett lastbilsflak med rör och cylindrar till brunnarna, diverse verktyg och själva delen där man pumpar. Sedan tar vi med oss våra väskor med matsäck i, för det mesta nutellamackor, och indierna sin "tiffin". När allt är klart tar vi plats på lastbilsflaket och gör oss redo för att mangla våra bakdelar och ryggar ( & öron) under den några timmar långa färden. Under de timmarna färdas vi på vägar som ser ut svenska plogade åkrar tillsammans med kor, getter, bufflar, åsnor, lastbilar, bilar, motorcyklar, människor, cyklister, häst och vagn, ko och vagn, buffell och vagn, hundar och grisar med varierande storlek. Destinationerna är olika byar ute på den indiska landsbygden. Byarna beställer brunnarna och varje by delar på kostnaden för sin egen brunn. Ofta ger SWS brunnar gratis till de som inte har råd, men helst tar de en liten avgift för att få byarna att känna en äganderätt och tillsammans ta hand om brunnen.

När vi väl är framme ställer vi oss och låtsas analyserar brunnen och dess fel medan våra indiska lagkamrater gör det på riktigt. De fel vi har varit med om och som är vanligast är att rören eller cylindern som pumpar vattnet är sönder. Det kan också vara allmänt slitage på den övre pumpdelen, där man pumpar, så som vandalisering eller någon förvirrad buffel som gått till attack ( sånt kan hända ). Lösningen på de flesta problemen är att byta ut i princip allt utom brunnshålet. Alltså monterar vi bort den gamla pumpstationen, monterar dit en portabel kran och vevar upp de gamla rören en för en. Detta tar den största delen av tiden och kräver ungefär 4 personer. När man väl kommit till cylindern som är längst ner i brunnen kontrollerar man den och antagligen byter man ut den. Sedan gör man samma sak fast baklänges med nya rör och monterar fast en ny fin pumpstation. Ibland så sluter man bara till den ifall vattnet är slut eller att vattnet är dåligt. 

Det är i allmänhet hur det går till vid reparationerna av brunnarna. Oftast börjar arbetsdagen med att vi inte får så mycket att göra eftersom indierna är väldigt taggade på arbete. Det gäller att ta för sig annars gör de helst det mesta själva. Men för varje timme som går och för varje grad värmen stiger med blir de mer villiga att låta oss göra jobbet. Är man bara på hugget och visar att man vill så får man till och med jobba på morgonen. 
I vårat team ingår Joseph - En glad och vänlig själ som alltid välkomnar oss med värme och frändskap, Suresh aka Grandpa - En rutinerad man i sina bästa år och är lik Joppes morfar till sätt och utseende, Sunin aka Sunny - En professionell lurifax som gärna ägnar ett par minuter per brunnsreparation för att busa med barnen runt om, Abdul aka Abba - Allas vår springpojke som alltid gör allt ingen annan vill med ett leende ( är välsignad med världens skönaste röst ) och till sist men inte minst vår älskade chaufför allmänt kallad "The Driver" som inte viker en tum i trafiken men innehar en stor barmhärtighet.
De sista två dagarna i veckan har vi varit med och gjort cementgrunden till pumpstationerna. Man kan säga att vi hade varit överbemannade även utan oss två eftersom det mesta av arbetet görs av en murare och hans kompanjon. Alltså har vi i vårt team endast langat cement i två dagar. Det var intressant att se det arbetet de två första brunnarna, på den sjätte brunnen var det inte så spännande längre. Dessa två dagar fick vi till vår stora glädje plats i hytten på lastbilen. Dock var det halvt stoppade svarta lädersätena inte riktigt så bekväma som vi först trodde och med en stekande motor under fötterna och en 30-35 grader varm sol fick vi flashbacks från senaste bastun i Sverige..

Här kommer lite bilder vi tagit under veckan:



Ny cylinder testas så att den håller tätt.

De gamla rören tas upp ( i det här fallet utan kran, lite manligare ).

Fikapaus med obligatoriskt chaite ( varmt! Vissa är manligare än andra ).

Den nya pumpstationen skruvas dit.

Det gäller att se hård ut när man är publik åt muraren ( mustaschen är obligatorisk för brunnsarbetare ).

Muraren Heman in action ( bästa muraren i sydvästra Asien enligt oss ).

Som Joseph brukar säga: Mission Complain ( Och byborna är nöjda ).

Joel lekte fotograf under arbetsdagen och Joppe blev för smutsig av arbetet så detta kort kan kanske vara lite arrangerat utanför vårt hus med en järnstång hittad i köket ( vissa är manligare än andra ).
Curr(y)ent place: Solapur - Snart i Mumbai
Now playing: Earth, Wind & Curry - September
Curr(y)ent health status: Läget under kontroll med smått slitna händer, ryggar, rumpor och hårtoppar.


// Flickan som lekte med Curry

Kommentarer
Postat av: Filip

Gött :) Brunna på pöjka!

2010-09-19 @ 17:10:46
Postat av: sf

Sista bilden är den hårdaste bilden ever.

Jag skulle lätt trycka upp den i a2 om jag var er..

Sjukt snygga nyanser



Calvin klein reklam 1996

2010-09-19 @ 18:14:22
Postat av: Anonym

feta bilder :D

2010-09-19 @ 18:21:28
Postat av: J&J

Sf, Vi kan skicka orginalet om du vill så kan du trycka upp den o sätta upp ovanför sängen. Vi har en på Joppe också som du kan få.



Feta män gör feta bilder :)



2010-09-19 @ 18:35:21
URL: http://projectcurry.blogg.se/
Postat av: J&J

Tack Filip! Det ska vi! I sann marsta-anda!

2010-09-19 @ 18:35:56
URL: http://projectcurry.blogg.se/
Postat av: sf

Vet inte hur och om ni följer valet men:



Resultatet när 4429 av 5668 valdistrikt räknats ger Alliansen 172 mandat, Rödgröna 157 mandat och SD 20 mandat.



Enligt SVT:s vallokalsundersökning bytte 33 procent av väljarna parti i årets val jämfört med vad de röstade på i förra valet, skriver TT.



26 procent av de LO-anslutna röstade borgerligt, enligt SVT:s vallokalsundersökning.



SD kan bli vågmästare..

2010-09-19 @ 22:19:25
Postat av: Ruth-Marie och Evan

Hej!



Vilka bilder! och intressant text. Det är skönt att läsa att ni har en viss distans till er själva, precis som vanligt m a o. Det känns jättegott att snart få se er på riktigt. Kram

2010-09-19 @ 22:26:46
Postat av: Tove

Hej! Hittade er blogg lite av en slump när jag sökte på Solapur, med anledning av att min sambo och jag åker till Indien i maj. Vi har vänner som reste till just Solapur under 70-talet för att just - bygga brunnar! Häftigt att er blogg handlar om just det :)

2011-01-11 @ 15:50:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0